Ciekawostki

Od piwonii do truskawki: zawiłości wyboru czerwonego wina

Od piwonii do truskawki: zawiłości wyboru czerwonego wina

Ciekawe pomysły /... Niewiarygodne fakty Czerwone wino doskonale komponuje się z każdym daniem. Pasuje do mięs, ryb, sałatek i owoców, dając opalizującą paletę intensywnych barw. Aby napój posiadał wszystkie te właściwości, musi być dobrany według kilku kryteriów.

Kategoria jakości

Idąc do sklepu lub kupując napój alkoholowy online, warto dokładnie przyjrzeć się etykiecie i przestudiować opis. Czerwone wino posiada następujące etykiety:
  • AOC

.
  • Oznaczenie to wskazuje, że wino należy do kategorii elitarnej i podlega najbardziej rygorystycznym wymogom.
  • VDQS. Jest to oznaka, że jest to napój wysokiej jakości. Produkty te są sprzedawane w specjalistycznych punktach sprzedaży detalicznej.
  • VdP i IGP. Wina lokalne, które nie wymagają konkretnej odmiany winorośli.
  • VdT. Popularne wino stołowe bez szczególnych standardów jakości.
Jeśli kupujesz napój na prezent, wybierz odmianę oznaczoną jako AOC lub VDQS. VDQS lub AOC. Ten prezent będzie odpowiedni dla Twojego szefa, najlepszego przyjaciela lub kolegi z pracy.


Kwasowość i metoda starzenia

Oprócz zawartości cukru, wina czerwone są klasyfikowane według ich kwasowości. Wskazuje to na cierpkość, która może być wysoka, średnia lub niska. Pinot noir jest najbardziej kwaśny.

W zależności od czasu leżakowania czerwone alkohole klasyfikuje się jako:
  • zwykłe (do 1 roku),
  • vintage (1-2 lata) i
  • kolekcjonerskie (od 3 lat

).
W zależności od metody starzenia się, wino jest albo beczka lub butelkowane. Preferowany jest ten pierwszy, ponieważ jest nasycony aromatami drewna i uzyskuje niepowtarzalny profil smakowy oraz pikantną cierpkość.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze wina?

Nie znajdziesz czerwonego wina vintage https://alcomarket.ru/catalog/wine/krasnoe/ w tetrapakach. Wysokiej klasy odmiany sprzedawane są wyłącznie w butelkach, umieszczonych w markowych drewnianych skrzynkach.

Wybieraj napoje od znanych, zaufanych producentów. Jest on oznaczony na butelce logo. Jeśli jest to nieznana marka, najpierw zapytaj o jakość i przeczytaj opinie.

Region, w którym został wyprodukowany, robi wielką różnicę: nie chodzi tylko o smak i aromat, ale także o cenę. Oryginalne wina z Francji, na przykład, nie są tanie.

Kolejnym ważnym czynnikiem jest rocznik. Od niego zależy smak, kolor, cierpkość i inne właściwości. Niektóre lata są złe dla winiarstwa. Warunki produkcji są uzależnione od klimatu, nasłonecznienia i wilgotności. Są to niuanse, które określają jakość czerwonego wina.

Nie zapomnij o kolorze butelki. Jasne szkło nadaje się do przechowywania młodych napojów. W przypadku win dojrzałych stosuje się wyłącznie ciemniejszy materiał. Również butelka oryginalnego drogiego wina zawsze ma wklęsłe dno.

Znając tajniki doboru czerwonych win, nigdy się nie pomylisz, a Twoi goście podziękują Ci za smaczny, oryginalny poczęstunek.
Omów artykuł Powiedz znajomym: Subskrybuj magazyn:
  • Przeczytaj również
  • Komentarze




















Zobacz również