Jak działa najlepsza na świecie podwodna restauracja
Jak działa najlepsza na świecie podwodna restauracja
Ciekawe pomysły / Ciekawe miejsca Kawiarnie i restauracje od dawna są nie tylko miejscami, gdzie można zjeść, ale także miejscami o szczególnej atmosferze tematycznej. Dlatego też ich twórcy nie boją się kreatywnych rozwiązań architektonicznych, prowadząc konkurs pod symboliczną nazwą "kto najbardziej zaskoczy zwiedzającego". W naszym artykule opowiemy Wam o niezwykłej podwodnej restauracji w Norwegii.Położenie
Kraj skandynawski może zadziwić turystów swoim naturalnym pięknem w postaci spektakularnych gór, zielonych lasów, niezliczonych wodospadów, krystalicznie czystych jezior i płynących rzek. Jednak największą wyjątkowość stanowią fiordy - naturalne zatoki w skałach, które dosłownie oplatają całą Norwegię.Norwegowie, dbający o swoje naturalne piękno, słyną z tego, że potrafią wznosić budynki, które harmonizują z otaczającą infrastrukturą, są wygodne i nie zagrażają środowisku naturalnemu. Snøhetta, na przykład, jest międzynarodową firmą zajmującą się projektowaniem krajobrazu i wnętrz. To właśnie oni stworzyli podwodną restaurację Under, znajdującą się w najbardziej wysuniętym na południe punkcie norweskiego wybrzeża, Lindesse. Unikalność wybranej lokalizacji polega na tym, że prądy południowe i północne znajdują się na przeciwległych biegunach, co sprawia, że wiry wodne i burze są czymś zupełnie normalnym.
Widok z zewnątrz
Już przed wejściem uświadamiamy sobie, jak wyjątkowy jest Under. Z boku wygląda jak wielki wieloryb wynurzający się z wody, zwłaszcza podczas silnych fal, mimo lakonicznego wyglądu zewnętrznego z szarego betonu i drewna. Nie bez powodu jest tak urządzona: powierzchnia ma stać się sztuczną rafą, która przyciągnie życie wodne.Schodząc do restauracji, gość znajduje się na piętrze z barem, a następnie w sali głównej, która przeznaczona jest dla niewielkiej liczby gości: tylko czterdzieści osób. Z tego powodu rezerwacje są ściśle zarezerwowane z wielomiesięcznym wyprzedzeniem! Nawiasem mówiąc, ta wyjątkowa placówka została otwarta niedawno, na początku pandemii, więc decydenci bardzo się obawiali, że pomysł się nie powiedzie. Na szczęście ich obawy nie potwierdziły się.
Do elementów wystroju należy sufit, który zmienia kolor w miarę pogłębiania się, od aloesowego różu do niebiesko-zielonego, a na samym końcu do głębokiego błękitu. W dużym holu gość zobaczy ogromne panoramiczne okno, od którego nie sposób oderwać wzroku, bo wydaje się, że trafił do jakiegoś równoległego, magicznego świata. Materiałem na ściany i meble jest dąb w jasnych odcieniach. Wiklinowe elementy w naczyniach i krzesłach, metalowe wstawki i oczywiście gra świateł rozjaśniają obraz.
Menu, proszę
Odrywając się od uderzających widoków, w końcu myślisz o jedzeniu - głównym celu przyjazdu do Under. Nietrudno się domyślić, że wśród potraw dominują owoce morza. Dla szefów kuchni w Under najważniejsza jest świeżość potraw. Specjalne "Dive Menu" obejmuje około osiemnastu dań z owoców morza. Dodatkowo można zamówić wina (jak wybrać wino dowiesz się z naszego artykułu) oraz napoje bezalkoholowe, które dodadzą pikanterii Twojej kolacji. Na oficjalnej stronie internetowej restauracji można znaleźć stanowisko sommeliera, z którym można się wcześniej skontaktować w sprawie życzeń lub pytań.Jeśli znajdziesz się w Norwegii, koniecznie odwiedź ten niezwykły obiekt, który stał się symbolem kontrastu między lądem a wodnymi głębinami. Under jest obecnie pierwszą podwodną restauracją w Europie i największą podwodną restauracją na świecie! Niepowtarzalność to główna cecha nie tylko norweskiego Under, ale również tych niezwykłych i egzotycznych restauracji.
Autor: Alexandra Sedova Omów artykuł
- Porady dla podróżników
- Przeczytaj także
- komentarze